97. ПЛЕНAРНО ЗAСЕДAЊЕ ГРУПЕ ДРЖAВA ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

AСК 18.06.2024.

Делегација Републике Србије учествује на 97. Пленарном заседању Групе држава против корупције Савета Европе (GRECO) које се одржава од 17. до 21. јуна 2024. у Стразбуру. На заседању је разматран и усвојен Први Извештај о усклађености Републике Србије у оквиру Петог евалуационог круга. Овај круг евалуације односи се на  спречавање корупције и унапређивање интегритета у оквиру органа централне власти (на највишим извршним функцијама) и органа за спровођење закона.  

На састанку су изнете информације о корацима и активностима које је Република Србија предузела од усвајања првог евалуационог извештаја до данас. Наглашено је да постоји спремност свих релевантних институција, Председништва РС, Владе, Министарства правде, Министарства унутрашњих послова и Aгенције за спречавање корупције да се предузму мере за испуњење препорука (GRECO), што ће представљати приоритет у наредном периоду.  Предвиђено је да Република Србија поднесе наредни извештај до краја децембра 2025. године.

Пленарном заседању присуствовали су, поред шефа делегације Дејана Дамњановића, директора Aгенције и Бојана Шћепановић, државни секретар Министарства правде, Вељко Одаловић, в.д. секретара Министарства унутрашњих послова, Михајло Живковић, саветник  у Влади РС, Милица Павловић, саветник у Министарству правде, Марија Балтић, виши саветник у Aгенцији, Милан Пејчић, начелник Одељења за координацију и планирање криминалистичке полиције-Управе Министарства унутрашњих послова.